Pianoduo Simplexity

Programma:

- Silent Tears: Brahms: Concerto in d mineur (arrangement voor pianoduo door Brahms)

- Schumann: Stille Tränen (arrangement voor pianoduo door Huisman)

- Finnissy: Stille Thränen

 

Ivo Delaere en Lukas Huisman studeerden samen in de pianoklas van Daan Vandewalle aan het conservatorium in Gent. Aanvankelijk werkten ze individueel aan grote soloprojecten rond de muziek van Messiaen, Rzewski, Sorabji, Ferneyhough, Finnissy, Xenakis, ... Na de doctoraatsstudie van Lukas Huisman rond “Muzikale complexiteit en menselijke grenzen" besloten ze de handen in elkaar te slaan. Hun gedeelde passie was de motor tot het creëren van Simplexity. Via dit gloednieuwe ensemble willen ze de intense dynamiek en continue interactie tussen eenvoud en complexiteit in muziek in al haar facetten exploreren. Vanuit hun onderzoekende houding volgen ze vanaf 2017 de gespecialiseerde kamermuziekopleiding aan het Orpheusinstituut in Gent. Daar krijgen ze masterclasses van Piet Kuijken, Piet Van Bockstal, Paul De Clerck en France Springuel.

Website:

www.simplexitypianoduo.com

 

Bio Ivo:

Pianist Ivo Delaere (1987) onderscheidt zich als een virtuoos en fijnzinnig musicus. In zijn heldere interpretaties weet hij steeds een intelligente benadering perfect in balans te houden met een directe emotionele communicatie. Enkele hoekstenen van de pianoliteratuur prijken reeds op zijn palmares: Beethovens 33 Veränderungen über einen Walzer von Diabelli, de bundel Visions de l'Amen voor twee piano's van Olivier Messiaen, en Frederic Rzewski's magnum opus The People United Will Never Be Defeated!. Hij concerteert regelmatig als solist en kamermusicus in België en Nederland, maar speelde ook reeds in Duitsland, Italië, Noorwegen…

Met klarinettist Niels Hap vormt hij sinds begin 2011 een vast ensemble. Tot zijn kamermuziekpartners behoren ook Alessandro Moccia - de eerste violist van het Orchestre des Champs-Elysées – en sopraan Inge Van de Kerkhove, met wie hij meermaals samenwerkte. Een project voor het Festival van Vlaanderen Kortrijk bracht hem in contact met schilder en performancekunstenaar Sigrid Tanghe. Ze blijven geregeld coöpereren in navolging van hun debuutvoorstelling ‘Drawing the Diabelli’. Met pianist Lukas Huisman tenslotte richtte hij in 2017 het ensemble SIMPLEXITY op dat de contrasten en raakpunten tussen eenvoud en complexiteit in de hedendaagse muziek voor piano, piano vierhandig en twee piano's exploreert.

Ivo Delaere kreeg aanvankelijk les van Dirk Verbrugghe in zijn geboortestad Izegem. Hij behaalde er het getuigschrift met grootste onderscheidingen voor zowel piano, muziekgeschiedenis als muziektheorie en mocht hiervoor de bijzondere stadsprijs Octave Sintobin in ontvangst nemen. Daarna trok hij naar Gent om er zijn studies verder te zetten aan het Koninklijk Conservatorium bij Daan Vandewalle. In 2010 behaalde hij er de graad van Master of Music met een grootste onderscheiding. Bovendien werden zowel de prijs voor de beste klassieke uitvoering en de beste masterscriptie - voor zijn onderzoek naar temporelaties binnen Beethovens Diabellivariaties - aan hem toegekend. Ivo Delaere volgde masterclasses voor piano en kamermuziek bij onder meer Jean-Claude Vanden Eynden, Luk Vaes, Ronald Brautigam, Jonathan Powell, Geoffrey Madge, Daniel Rivera en Jörg Widmann. Persoonlijke contacten met Frédéric Devreese, Claude Coppens, Henri Pousseur, Frederic Rzewski, Ursula Oppens en Michael Finnissy betekenden belangrijke impulsen voor zijn muzikale ontwikkeling. Na zijn masterstudies werd hij in Den Haag verder gecoacht door Geoffrey Madge.

 

Bio Lukas:

Lukas Huisman (1987) volgde een professionele masteropleiding bij Daan Vandewalle aan het Gentse Conservatorium, waar hij met grootste onderscheiding afstudeerde. Hij ontving de prijs "De Blonde-Torck" als ‘meest verdienstelijke student’ en volgde al masterclasses bij Ian Pace (Ferneyhough, Finnissy), Jonathan Powell (Sorabji, Xenakis, Fernyehough, Finnissy), Geoffrey-Douglas Madge (Sorabji, Xenakis), Ciro Longobardi (Scriabin), Daniel Rivera (Busoni) en Carlo Mazzoli (Messiaen). In 2016 behaalde hij aan een artistiek doctoraat aan de School of Arts Gent.

Hij zet zich vooral in voor het vertolken van hedendaagse muziek waarbij hij bijzondere aandacht besteedt aan de minder bekende componist Kaikhosru Shapurji Sorabji. In dit verband had hij al contacten met verscheidene vertolkers van diens oeuvre en werkte hij mee aan verscheidene internationale projecten, die als doel hadden manuscripten van deze weinig uitgevoerde componist te ontsluiten. Partituren die al werden gepubliceerd met zijn medewerking zijn: 100 Transcendental Studies, 104 Frammenti Aforistici, Opus Secretum, 4 Frammenti Aforistici, en de Symphonic Nocturne. Meer informatie is te vinden op de site van The Sorabji Archive.

Vaak speelt Lukas creaties van nieuwe muziek, zoals de twee Pianotrio’s en de Études voor piano duo van Jeroen De Brauwer, kamermuziekwerken van Hans Roels en Susan Clynes (België) en enkele solo- en kamermuziekwerken van Alfred Vorster (Zwitserland). Samen met Ivo Delaere vormt hij het Simplexity pianoduo. Voorts is hij pianist bij het Warped Time ensemble en het Tinnitus pianoduo met Tine Allegaert. Hij volgde kamermuziek bij Filip Rathé, Kris Deprey en Patrick Beuckels. Aan het Orpheus Instituut volgt hij met Ivo Delaere de reeks masterclasses kamermuziek. Zij krijgen hier les over Brahms en Finnissy van Piet Kuijken, Piet Van Bockstal, Paul De Clerck en France Springuel.

 

 

!

 

 

 

COPYRIGHT © | ALL RIGHTS RESERVED DE CULTUURLOFT

Pianoduo

Simplexity

 

donderdag

22 maart 2018

om 20u15

 

inkom : 14€

12€ voor studenten en +60j

 

reserveren via info@decultuurloft.be

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS