en de medewerking van
literatuur
muziek
beeldende kunst
een cross-over Literatuurfestival georganiseerd door
De Cultuurloft
met de steun van
Programma
Op de bussen 70 van De Lijn:
- Carmien Michels (woord) &
Elke De Meester (accordeon)
- Maud Vanhauwaert (woord) &
Jana Arns (dwarsfluit)
- Salomé Mooij (woord) &
Joke Van Tilborg (viool)
- Antje De Boeck (woord) &
Rony Verbiest (accordeon, ...)
Op het podium aan
Gent-St-Pieters-Station
- Reinout met Nevenwerking
(14u30)
- Carmien Michels (woord) &
Elke De Meester (accordeon)
(15u en 16u10)
- Antje De Boeck (woord) &
Rony Verbiest (accordeon)
(15u40)
- Salomé Mooij (woord) &
Joke Van Tilborg (viool)
(16u30 en 18u)
- Ten Adem
(17u10)
- Maud Vanhauwaert (woord) &
Jana Arns (dwarsfluit)
(17u30)
- Salomé Mooij (woord) &
Joke Van Tilborg (viool)
(18u)
- De Correcties
(18u40)
- Mourad Baaiz & Dorien De Clippel
(presenteren en praten de verschillende
groepen aan elkaar)
In De Cultuurloft
- Doorlopend Tentoonstelling
(boek)illustraties met werk van
Brun Croes en
Sebastiaan Van Doninck
- Citaten van Saskia de Coster en
Dorien De Vylder
- Salomé Mooij (woord) &
Joke Van Tilborg (viool)
(15u40)
- Maud Vanhauwaert (woord) &
Jana Arns (dwarsfluit)
(16u)
- Antje De Boeck (woord) &
Rony Verbiest (accordeon)
(16u40)
- Carmien Michels (woord) &
Elke De Meester (accordeon)
(17u )
- Avondprogramma om 20u15:
- Saskia de Coster &
Inne Eysermans met de
performance '21'
In het voorprogramma:
- Akim A.J. Willems
- Wim Paeshuyse - Duo Sans Soucis:
Elke De Meester
& Joke Van Tilborg
Alles is gratis te volgen!
Reserveren voor het avondprogramma kan via info@decultuurloft.be
beperkt aantal plaatsen!! dus reserveren raadzaam!
Saskia De Coster & Inne Eysermans
met
© Athos Burez
Elke De Meester
Joke Van Tilborg
Akim A.J. Willems
©Luc Schreyen
Wim Paeshuyse
©Jonas Lampens
Antje De Boeck & Rony Verbiest
© Els Selleslach
Dorien De Clippel
©Alex Schuurbiers
Mourad Baaiz
Reinout met Nevenwerking
©Pieter Van Alphen
©Oona Mäkelä
Jana Arns
Dorien De Vylder
©Jana Arns
© Koen Broos
Carmien Michels
Maud Vanhauwaert
Ruwe Tongen, een Literatuurfestival met performances door auteurs / muzikanten op de bussen 70 van De Lijn in een lus tussen het station Gent-St-Pieters en De Cultuurloft.
Daarnaast waren zij ook te zien en te horen op het podium aan het St-Pieters-Station en in De Cultuurloft zelf.
Ruwe Tongen bracht een combinatie van literatuur en muziek en beeldende kunst.
Jonge auteurs en muzikanten, maar ook gevestigde namen vonden hun weg naar Gent-Sint Pieters met de verschillende bussen 70.
Ze vertrokken vanuit De Cultuurloft en performden telkens in duo’s (auteur/muzikant) op de bus.
Bij aankomst aan het station verzorgden ze ook daar op het podium opnieuw een performance, om daarna de reizigers op hun terugreis op de bus opnieuw te verrassen met een korte act.
Daarnaast waren er onder de luifel aan de ingang van het station ook continue performances van weer andere artiesten/auteurs.
Tegelijkertijd liep in De Cultuurloft een tentoonstelling van illustraties.
‘s Avonds sloten we het festival af met de performance ‘21’ in een intieme setting en met een voorprogramma van weer andere auteurs / muzikanten in De Cultuurloft zelf.
dit was
RUWE TONGEN
donderdag
1 oktober 2015
V
RUWE TONGEN
donderdag
1 oktober 2015
Op de bussen 70
van De Lijn
tussen
De Cultuurloft en
Sint-Pieters-Station van
14u tot 19u
Op het podium aan
Sint-Pieters-Station
van 14u tot 19u
In De Cultuurloft
Tentoonstelling doorlopend vanaf 14u
en
Avondprogramma
om 20u15
Salomé Mooij
©Luc Schreyen
[tən a.dəm]
Sebastiaan Van Doninck
© Lynn Delbeecke
Brun Croes
Reinout met Nevenwerking is de band rond dichter Reinout Verbeke. Een totaalervaring op het drielandenpunt van woordkunst, video en rock-‘n-roll. Performancepoëzie die u van uw sokken blaast. Niet alleen voor geletterden.
Antje De Boeck & Rony Verbiest
VAN OVERAL EN NERGENS
Een soundtrack over liefde, leven, afscheid en hoop.
Hoe wij allen, van overal en nergens, omgaan met onze kleine en grote oorlogen.
Kwetsbaar en sterk, in stilte, samen, alleen.
Woord, zang en poëzie van en door Antje De Boeck met naast eigen werk o.a. ‘Colometa’ van Mercè Rodoreda.
Muziek van Rony Verbiest: accordeon – bandoneon – klarinet.
[tən a.dəm] boetseert Nederlandstalig sinds 2007 en bestaat vandaag uit drie mannen met drie instrumenten: bas, woord en piano.
Enkele punten de voorbije jaren waren: Theater Aan Zee, Het Letterenhuis, de 5de Nacht van de Poëzie, De Handelsbeurs, Vrijstaat O, M-id Zomer Festival, Zaradi Tebe, Bij De Vieze Gasten, Gevangenis Dendermonde, P.C Dr Guislain, De Zomerbibliotheek, De Vorlesebühne (Utrecht), Geen Daden Maar Woorden Festival (Den Bosch & Rotterdam), Noorderzon Festival (Groningen), Vurige Tongen (Ruigoord), Poetrylounge (Amsterdam), Woorden Worden Zinnen (Dordrecht), Studio K (Amsterdam),...
Naar men beweert zijn ze “ingetogen, uitbundig, groots en kwetsbaar, allemaal tegelijk.”.
In 2012 wint [tən a.dəm] de finale van het Amsterdamse podium voor woordkunst Mind The Gap, waarna ze in Nederland mochten rondtoeren. Datzelfde jaar werden ze opgenomen in de programmatie van Jong Muziek op Theater Aan Zee. In 2014 waren ze tweede laureaat van de Karen Vernimmer-prijs en wist hun gezelschap zich te plaatsen voor de halve finale van de Nekka wedstrijd.
[tən a.dəm] bracht in april dit jaar een debuutplaat uit waarvan we nu 20 minuten heerlijk kunnen genieten!
De Correcties
“Geweldig veel roots voor een Nederlandstalige band!” is een vaak gehoorde commentaar als je ‘de correcties’ hebt beleefd. Met een breed gamma aan muzikale stijlen en poëtisch sterk beeldende teksten brengen ze een indrukwekkend repertoire van eigen songs. Soms rauw, bezwerend zelfs, dan weer sexy of melancholisch, maar altijd...gevaarlijk verrassend. Daan Ceulemans ( songwriter, zang, gitaar), Lieven Leemans (zang, gitaar, mondharmonica, accordeon), Erik Verheyden (bas) en Pieter Vandergooten (drums) vinden in 2014 de juiste klik en sindsdien delen ze dezelfde passie. Eind vorig jaar doken ze nog de studio in en het resultaat is een live opgenomen debuut, getiteld ‘8’. Sindsdien bouwen ze aan een stevige live-reputatie met optredens her en der in Vlaanderen. Recent kregen ze nog een wildcard naar de halve finale van de Nekka-wedstrijd. Naast de gebruikelijke cafés, volksfeesten en zomeravonden, stonden ze deze zomer ook op grotere podia zoals de Gentse Feesten (“Podium van Muziekmozaïek”) en het “Flying Pig”-evenement aan het MAS in Antwerpen. En op 1 oktober komen ze graag terug naar Gent op ons literatuurfestival ‘Ruwe Tongen’. Ontdek meer op www.decorrecties.be
Mourad Baaiz is een laatstejaarsstudent Drama aan het Kask. Hij begon zijn parcours aan de academie in Aalst. Bij fABULEUS speelde hij mee in They Have Got What It Takes To Be A Legend. Andere ervaring in het jeugdtheater deed hij op bij Theater Luxemburg, de Nietjesfabriek en BalletDommage. Ook heeft hij negen maanden lang voor het televisieprogramma Boost/krijgcarteblanche gewerkt als presentator en redactielid. Volgend jaar is hij onder andere samen met Dorien te zien in zijn Masterproef On Melancholy Hill (werktitel) en in De Nederlanse theaterversie van Borgen. Mourad stond reeds op Theater Aan Zee als performer/dichter en nu zorgt hij tijdens ‘Ruwe Tongen’ samen met Dorien voor de gekste presentaties en animaties!
Dorien De Clippel is net afgestudeerd aan de School of Arts in Gent. OP haar 15e stond ze voor het eerst professioneel op de planken met de voorstelling MONDAYS van het toneelgezelschap JAN. Deze voorstelling trok drie jaar lang door heel Europa. Haar liefde voor het acteren ontdekte ze toen. Kort daarna vertolkte Dorien de rol van Mireille in de film Little Black Spiders. Toen ze in haar tweede jaar Drama zat, werd ze door regisseur Dirk Tanghe gevraagd om een hoofdrol te vertolken in De Meeuw van A. Tsjechov. De voorstelling werd goed onthaald door de pers die Dorien omschreven als een ‘interessant nieuw talent’. Daarnaast speelde ze enkele gastrollen in verschillende Vlaamse series zoals Vermist, Vriendinnen en De Kroongetuigen. In 2013 vonden de opnames van de kortfilm De Honger van Benoit De Clerck plaats. Deze film opende het internationaal kortfilmfestival in Leuven en won prijzen in o.a. Leuven en Corsica. Tijdens haar studie deed Dorien nog meer camera ervaring op door in verschillende afstudeerprojecten van filmstudenten mee te spelen. Haar stage liep ze bij het theatergezelschap Luxemburg in Antwerpen met de voorstelling ROOD. Tijdens deze voorstelling heeft ze haar hart verloren voor het werken met kinderen. Momenteel werkt ze voor de tweede keer samen met het theatergezelschap. Dorien wil in de toekomst theater-, film en televisieprojecten blijven combineren.
Carmien Michels danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Ze studeerde woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Als afstudeerproject schreef ze haar debuutroman We zijn water, die in 2013 bij de Bezige Bij verscheen en de shortlist van de Debuutprijs en De Bronzen Uil 2014 haalde. Haar tweede roman Vraag het aan de bliksem verschijnt in september 2015 bij Uitgeverij Polis. Ook in andere genres gooit ze hoge ogen. In oktober 2015 staat ze voor een derde maal in de finale van het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam, waar ze eerder de publieksprijs en de tweede plaats in de wacht sleepte. Daarnaast organiseert, presenteert en doceert ze en werkt ze samen met artiesten van alle slag. www.carmienmichels.be
Elke De Meester studeerde accordeon bij Eddy Flecijn in de Academie van Sint-Niklaas.
Sindsdien liet de accordeonmicrobe haar niet meer los, en werd ze finaliste en laureate van verscheidene (inter-)nationale en wedstrijden en kreeg ze ook verschillende prijzen en awards (o.a. Rotaryprijs voor beste Belgische kandidaat aan het internationale accordeonconcours; cultuurprijs van de Stad Sint-Niklaas voor Aanstormend Talent…)
Elke studeerde in 2010 af aan het Lemmensinstituut, ook bij Eddy Flecijn, met grootste onderscheiding. Elke speelt niet alleen solo, maar is ook actief in talloze bands en projecten: gaande van folk- over kamermuziek (met fluit/viool) tot Nederlandse kleinkunst, Engelstalige singersongwriter en zelfs Turkse volksmuziek. Ze vormt samen met Joke Van Tilborg het duo Sans Soucis.
Meer informatie vind je op haar facebookpagina: www.facebook.com/elkedemeester.
Maud Vanhauwaert is schrijver en tekstperformer. Haar debuutbundel ‘Ik ben mogelijk’ verscheen in 2011 bij Querido en kreeg de Vrouw Debuut Prijs. In 2014 verscheen ‘Wij zijn evenwijdig’. Daarmee won ze de Publieksprijs van de Herman De Coninckwedstrijd voor het mooiste gedicht.
Maud werd finalist van het Wereldkampioenschap Poetry Slam (2012) en van het Leids Cabaret Festival (2014). In 2013 won ze het Groot Nederlands Dictee bij de prominenten. Sindsdien schrijft ze feel vouten.
Ze is kernredacteur van het literaire Nederlandstalige tijdschrift Dietsche Warande & Belfort, en verzorgt vaak presentaties en workshops op maat.
In januari ging Maud in première met haar eerste voorstelling ‘Het is de moeite’. Met die voorstelling gaat ze op tournee langs culturele centra in Vlaanderen.
Jana Arns volgde haar eerste dwarsfluitlessen aan de Stedelijke Muziekacademie ‘Emiel Hullebroeck’ te Gentbrugge bij Karin De Fleyt. Op haar dertiende werkte zij mee aan de muziektheaterproductie ‘Kahaani’ van ‘Het Muziek Lod’ o.l.v. Dick Van der Harst en Guy Cassiers. Zij vervolgde haar muziekstudies aan de Kunsthumaniora voor Muziek en Dans te Gent, en daarna aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium. Sinds 2004 is ze vast lid bij de muziekgroep ‘Aranis’. Ze werkte reeds samen met muzikanten en groepen als fluitist Toon Fret, multi-muzikant Jam Marmenhout, Troissoeur, King Crimson’s gitarist Trey Gunn, Isildurs Bane e.a., ...
Naast muzikante is Jana ook fotografe en dichteres. Met deze combinatie vormt zij samen met Maud een duo om van te dromen!
Salomé Mooij is vanuit Den Haag uitgevlogen en neergestreken in Gent, waar zij haar bachelor Wijsbegeerte behaalde. Tegenwoordig studeert zij theater regie in Brussel, vermaakt zich als redactrice van het literaire tijdschrift Kluger Hans en schept pogingen met theatercollectief DIVIDU. Dit alles kanaliseert zij soms in geconcentreerde woorden waarbij zij zichzelf overgallopeert van taalplezier.
Joke Van Tilborg kreeg haar eerste vioolles toen ze zeven jaar oud was van een Hongaarse leraar, Pal Szomora. Door middel van voor-en naspel leerde ze haar instrument kennen. Op haar vijftiende studeerde ze verder bij Otto Derolez, concertmeester van het Brussels Philharmonic. Dit jaar is ze afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij de Russisiche docente Tatiana Samouil, laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd. Ze heeft reeds verschillende keren als soliste met orkest opgetreden, deed heel wat orkestprojecten, onder andere met de Wiener Philharmoniker, en volgde masterclasses in binnen – en buitenland. Momenteel staat ze regelmatig op podium met groepen als Les Violettes, een strijkerstrio, en Sans Soucis, een duo met accordeoniste Elke De Meester.
Brun Croes is een Belgische (boek)illustrator en visual development artist actief in de entertainment industry. Sinds kindsbeen af verstopte Brun zich in zijn eigen wereld, die hij enthousiast neerschetste in fantasievolle tekeningen in zijn schetsboeken. In 2011 behaalde hij zijn master (Cum Laude) op de koninklijke academie te Antwerpen. Met zijn persoonlijke werken stelde hij reeds tentoon in New York, Los Angeles, Parijs, Londen en Antwerpen. Zijn professioneel werk is dan weer terug te vinden in animatiefilms en games verspreid over de wereld. Zo werkte hij reeds voor Sony, Epeios Productions, VAF, DreamWorks, ReelFX, Square Enix, The Neuland en Tokkun Studio, etc.
Sebastiaan Van Doninck studeerde grafische en reclamevormgeving, optie illustratie aan het Sint-Lucas in Antwerpen. Hij illustreerde verschillende kinderboeken en maakt regelmatig illustraties voor ti¬¬jdschriften waaronder Weekend Knack.
Saskia De Coster & Inne Eysermans
Tussen haar 17e en 22e exposeerde Saskia De Coster met haar installaties en art videos in tal van tentoonstellingen. Na haar studies besloot ze een fulltime schrijfster te worden. Haar debuutroman ‘Vrije Val’ (2002) werd, net zoals de daaropvolgende boeken, gepubliceerd door Prometheus.
Ze won al twee keer de Cutting Edge Award en werd al verschillende keren genomineerd voor onder andere de BNG-Literature Award, de Gouden Uil, de AKO literatuurprijs en de Librisprijs.
'Wat alleen wij horen' is haar pas verschenen nieuwste roman en wordt alweer goed ontvangen.
Op Ruwe Tongen heeft ze voor elke passant een inspirerende zin in de Tentoonstellingslaan nagelaten.
Met Inne Eysermans, frontvrouw en mede-bezieler van Amatorski, slaat Saskia de handen, de woorden en de klanken in elkaar en brengen de literair-muzikale performance '21'. Ze ontwikkelen een nieuwe manier van verhalen vertellen met technieken uit de Franse Musique-Concrètestroming. In tegenstelling tot de elektronische muziek zijn de gebruikte klanken geen nagemaakte maar uit de werkelijkheid afgetapte geluiden. Deze ‘echte’ geluiden maken de ervaring voor de toehoorder spannender, intenser en meeslepender.
Dorien De Vylder is Gentse apothekeres en dichteres/performer. Ze houdt ervan het concrete met het abstracte te combineren, zowel in haar poëtica als in haar leven, en de stiltes te laten spreken. Als ze optreedt, brengt ze wel eens een tafeltje mee. Of een muzikant. Zo bracht ze in het voorjaar van 2015 een avondvullend programma samen met Tuur Florizoone bij ons in De Cultuurloft.
Op ‘Ruwe Tongen’ verrast Dorien de voorbijganger met een korte maar krachtige dichtzin op een spandoek naast De Cultuurloft.
Wim Paeshuyse werd geboren en getogen in Turnhout. Al op vroege leeftijd begon hij met het schrijven van gedichten en verhalen. In 2011 werd Wim de eerste Turnhoutse stadsdichter. In 2012 maakt hij samen met Stijn Van de Wiel een toneelstuk. Verder doet Wim vanalles: hij treedt op als dichter & comedian, hij presenteert festivals, hij blogt, hij verwerkt gedichten tot grafisch werk, hij geeft workshops en bijlessen rond poëzie en nog veel meer.
Akim A.J. Willems door een boze ex “een egocentrische ADHD’er & borderliner” genoemd. Zelf beweert hij slechts “een schrijver, podiumdichter, kunstenaar, organisator, bibliofiel, uitgever en ex-stand-up comedian” te zijn.
Willems schrijft fictie, non-fictie, gedichten en omdat hij niet anders kan. Hij werd en wordt ook gepubliceerd. Onder andere in Humo, Et Alors? Magazine, Kluger Hans, Tijdschrift Ei, De Titiaan, De Optimist, Schoon Schip, in een aantal bloemlezingen en bij Linkeroever Uitgevers en Uitgeverij Prometheus.Tussen oktober 2012 en oktober 2014 was hij de eerste officiële stadsdichter van Bornem en meteen ook de eerste stadsdichter van Bornem die door het gemeentebestuur gecensureerd werd.
COPYRIGHT © | ALL RIGHTS RESERVED DE CULTUURLOFT